Ik heb een ingegroeide teennagel. 22 juli 2025

Een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus genoemd, ontstaat wanneer de rand van de teennagel in de huid van de nagelwal groeit, hierdoor raakt de opperhuid (epidermis) geïrriteerd.

Meestal gaat het om de nagel van de grote teen (hallux). Soms kunnen ook de nagels van de andere tenen aangedaan zijn. Dit kan leiden tot pijn, roodheid, zwelling en in sommige gevallen een ontsteking of een infectie.

Een belangrijke oorzaak van ingegroeide teennagels is het verkeerd knippen van de nagels. Het te rond of te kort afknippen van de nagels kan ervoor zorgen dat de hoeken van de nagel gemakkelijker in de huid groeien. Het is daarom aan te raden om nagels recht af te knippen en scherpe randen voorzichtig glad te vijlen om dit probleem te voorkomen.

Ingegroeide nagels komen meestal voor bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Ze ontstaan vaak waneer kinderen/pubers zelf voor het eerst hun nagels gaan knippen, daarbij ze niet de goede instructies krijgen en dit wordt gecombineerd met een dosis zweetvoeten.

Ook bij mensen met aandoeningen van diabetes mellitus en/of perifeer arterieel vaatlijden komen ingegroeide teennagels vaak voor. In dat geval door een combinatie van slechte huid-en nagelkwaliteit. Bij deze laatstgenoemde groepen kan de ingegroeide teennagel het begin zijn van dieper gelegen infecties en botontstekingen.

Wat zijn de oorzaken van een ingegroeide teennagel?

 

Ongewone nagelvorm

Ongeschikt of slecht passend schoeisel

Onjuist knippen van de nagels

Letsel of verwonding aan de teen

Erfelijke factoren of andere aandoeningen

Vochtige huid

 

Ongewone nagelvorm

Een tunnelnagel is een nagel met een opvallend gebogen vorm. Deze specifieke vorm kan aangeboren zijn of erfelijk bepaald. Een tunnelnagel (ook wel een bolle of kromme nagel genoemd) kan extra druk uitoefenen op de nagelwal. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals een drukkend of pijnlijk gevoel, irritatie, ontstekingen, eeltvorming, likdoorns of zelfs ingegroeide nagels.

 

Slecht passend schoeisel

 

Strakke of te smalle schoenen kunnen niet alleen een ingegroeide teennagel veroorzaken, maar ook bestaande klachten verergeren. Het is daarom essentieel om schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, vooral de grote teen, om druk en wrijving te voorkomen.

Als schoenen te smal of te kort zijn, oefenen ze vaak druk uit op de zijkanten van de nagel, wat kan leiden tot ingroei.

Daarnaast dragen hoge hakken bij aan dit probleem doordat ze de druk naar de tenen en nagels verplaatsen, waardoor de kans op ingegroeide nagels aanzienlijk toeneemt.

Ook schoenen die juist te groot zijn, kunnen problemen veroorzaken. Doordat de voet hierin kan verschuiven, ontstaat schuring van de nagels tegen de schoen, wat eveneens klachten kan geven.

 

Onjuist knippen van de nagel

 

Het verkeerd knippen van teennagels kan leiden tot pijnlijke ingegroeide nagels. Om dit te voorkomen, is het cruciaal de nagels recht af te knippen, niet te kort, en de hoekjes niet te rond te maken. Wanneer nagels te kort worden geknipt of de hoekjes te veel worden afgerond, kan dit ervoor zorgen dat de nagel in de huid groeit. De hoekjes van de nagel spelen een belangrijke rol in het beschermen van de nagelwal; door deze weg te knippen, vergroot je het risico dat de nagel de huid ingroeit. Gebruik daarnaast een vijl om de nagels glad te maken, maar vermijd overmatig vijlen in de hoeken om ingroeien te voorkomen.

In gevallen zoals te zien op deze foto, is het plaatsen van een nagelbeugeltje door een gespecialiseerde voetverzorger een geschikte en effectieve oplossing.

Letsel of verwondingen aan de teen

 

Een teenletsel kan resulteren in een misvorming van de teennagel. Bovendien groeit de teennagel bij zwelling sneller in, wat ongemak kan veroorzaken.

Bij een ingegroeide teennagel raakt de huid rondom de nagel geïrriteerd of zelfs beschadigd doordat een of beide hoeken van de nagel in de huid drukken. Dit kan leiden tot een ontsteking en in sommige gevallen een infectie. Het probleem komt meestal voor bij de grote teen.

Sommige mensen peuteren graag aan hun nagels, wat kan leiden tot ingegroeide nagels. Dit kan ongemak, pijn en in sommige gevallen infecties veroorzaken, vooral als de nagel verkeerd groeit en in de huid drukt. Daarnaast kan het peuteren aan nagels de natuurlijke bescherming van je vingertoppen of tenen aantasten. Nagels spelen een belangrijke rol in het beschermen van de gevoelige huid eronder. Wanneer je nagels beschadigd raken door peuteren, worden ze kwetsbaarder voor scheuren, breuken en bacteriële infecties. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede nagelverzorging en te proberen het peuteren te voorkomen.

 

Erfelijke factoren of andere aandoeningen

 

Erfelijke factoren, zoals genetische en familiale aanleg, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van ingegroeide teennagels.

Heb je familieleden die hier last van hebben en knip je zelf je nagels te kort of rond, dan vergroot dit de kans dat je hetzelfde probleem ontwikkelt.

Toch is het goed om te beseffen dat erfelijkheid niet de enige oorzaak is. Het correct knippen van nagels en het dragen van goed passende schoenen zijn cruciale maatregelen om ingegroeide teennagels te voorkomen.

Een dystrofische teennagel, door bv. nagelziekten, vaatlijden of een schimmelinfectie kan ook een reden zijn.

Risicofactoren voor het ontstaan van ingegroeide teennagel zijn diabetes mellitus, obesitas, hyperhidrose en oedeem door vb. hart-, nier- of schildklierproblemen. Ook een hogere leeftijd is een risico omdat ouderen hun nagels minder goed kunnen verzorgen.

 

Vochtige huid

Sterk transpireren, waardoor de huid weker en gevoeliger wordt. Een vochtige huid kan inderdaad bijdragen aan het ingroeien van de teennagels. Door vocht wordt de huid zachter en kwetsbaarder, waardoor de nagel gemakkelijker kan ingroeien. Mensen met klamme voeten of met zweetvoeten en langdurig contact met water.

Het geeft een verhoogd risico op een infectie omdat de huid beschadigd raakt en bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen

Wat kan ik doen bij een ingegroeide teennagel?

Zelfzorg

Afspraak maken bij de gespecialiseerde voetverzorgster

Afspraak maken bij de podoloog

Afspraak maken bij de  chirurg

Zelfzorg

 

Om de pijn te verlichten, kun je een lauw badje met soda nemen. Week hier de nagel ongeveer 20 minuten in.

Droog je voeten zorgvuldig af met een handdoek, maar wees daarbij voorzichtig en vermijd ruw wrijven.

Gebruik dagelijks een nagelweker om de nagels zacht te maken, waardoor de druk op de pijnlijke plek vermindert.

Bij een ontstoken teen, zeker wanneer er pus aanwezig is, kun je dagelijks een desinfecterende spray of druppels, zoals isobetadine, aanbrengen om infecties te bestrijden.

Bedek de nagel vervolgens met een pleister voor extra bescherming.

Als een ingegroeide nagel niet verbetert met zelfzorgmaatregelen, is het verstandig om advies in te winnen bij een gespecialiseerde voetverzorger of podoloog.A

Blijf ruime schoenen of slippers dragen om te voorkomen dat de schoen extra druk uitoefent op de nagel.

 

 

Gespecialiseerd voetverzorger

Heb je last van een ingegroeide nagel en komen de klachten na een paar maanden steeds weer terug?

De pijn wordt heviger, je teen is rood, gezwollen en mogelijk ontstoken. Wanneer zelfzorg na een paar weken geen resultaat oplevert, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.

Een tijdige behandeling kan complicaties, zoals infecties, voorkomen.

Wat kan een gespecialiseerde voetverzorger voor je betekenen?

 

  • Een deel van de nagel kan worden verwijderd om de ingroei te corrigeren. Dit gebeurt zorgvuldig door de nagel in te knippen of een klein stukje te verwijderen.
  • De druk op de nagelrand wordt verminderd door een tampon (Copoline) of een klein hulpmiddel onder de nagel te plaatsen.
  • Een nagelbeugel kan worden aangebracht om de nagelgroei te begeleiden en verdere ingroei te voorkomen.
  • De nagel wordt grondig gereinigd en verzorgd.
  • Je krijgt schoenadvies om de druk op de nagel te verminderen.
  • De gespecialiseerde voetverzorger geeft advies over het correct verzorgen van je nagels, de juiste schoenkeuze en andere preventieve maatregelen om herhaling te voorkomen.
  • Wacht niet te lang en laat je nagel professioneel behandelen voor een effectieve oplossing.

 

 

Podoloog

 

Heb je last van ingegroeide teennagels? Hier is wat je kunt doen:

In eerste instantie kun je terecht bij een gespecialiseerde voetverzorger. Deze professional zal je voorzien van het juiste advies en in veel gevallen een nagelbeugel plaatsen om de groei van de nagel te corrigeren.

Als de situatie ernstiger blijkt te zijn, zal de voetverzorger je doorverwijzen naar een podoloog. De podoloog kan bepalen of verdere behandeling noodzakelijk is.

Soms kan het nodig zijn een deel van de nagel te verwijderen, waarbij zorgvuldig wordt gewerkt door de nagel in te knippen of een klein stukje nagel weg te halen. Dit helpt om de ingroei te verhelpen.

Om de druk op de nagelrand te verminderen, kan een tampon (bijvoorbeeld copoline) of een klein hulpmiddel onder de nagel worden geplaatst.

Een nagelbeugel kan ook worden ingezet om de groei van de nagel te begeleiden en verdere ingroei te voorkomen.

In het geval van wild vlees (ook wel granulatieweefsel genoemd), kan de podoloog dit behandelen met zilvernitraat. Dit middel wordt vaak gebruikt om wratten en ongewenst weefsel veilig te verwijderen.

Tenslotte geeft de podoloog advies over de juiste nagelverzorging, het dragen van geschikte schoenen en andere preventieve maatregelen om herhaling van het probleem te voorkomen.

 

Chirurg

 

Hoe wordt een ingegroeide teennagel gedeeltelijk of volledig verwijderd?

De ingreep begint met twee verdovende injecties aan weerszijden van de teen, zodat u geen pijn voelt.

Vervolgens knipt de arts het ingegroeide deel van de nagel in tot onder de nagelriem. Dit stukje nagel wordt daarna met een tangetje verwijderd. Om te voorkomen dat dit deel van de nagel opnieuw aangroeit, behandelt de arts de nagelwortel met een speciale vloeistof of snijdt deze weg.

Na het verwijderen van de nagel maakt de arts de wond zorgvuldig schoon en hecht deze indien nodig.

Tot slot wordt de teen verbonden om de wond te beschermen en het herstel te bevorderen.

Advies

 

Knip je nagels altijd recht af en niet te kort.

Draag comfortabele schoenen en goed passende sokken voor optimale ondersteuning.

Verzorg je voeten goed of bezoek regelmatig een gespecialiseerde pedicure voor professionele zorg.

 

 

Plan vandaag nog je afspraak en stel niet langer uit!

Goede voetverzorging is geen luxe, maar een echte investering in je welzijn.

 

 

Ingegroeide nagels veroorzaken niet alleen fysieke ongemakken, maar kunnen ook een diepere mentale of emotionele betekenis hebben. Ik adviseer een voetreflexbehandeling om blokkades op te heffen en zowel lichaam als geest in balans te brengen.

Plan vandaag nog je afspraak!